Tour de Saga 2016

Tanggal 6 November 2016 rombongan PPI Kitakyushu mengadakan tour ke Saga untuk melihat Saga International Hot Air Balloon Festival yang diadakan tiap tahun di Prefektur Saga. Letak Saga agak jauh dari Kitakyushu, waktu tempuh menuju Saga dengan mobil pribadi via tol bisa 1.5-2 jam, sedangkan kalo naik JR bisa lebih lama. Ini juga kali pertama saya berkunjung ke Saga, selama 1,5 tahun tinggal di Kitakyushu. Sepintas, Saga terasa lebih asri dibanding Kitakyushu, karena masih banyak area persawahan di sepanjang perjalanan. Kalo di Indonesia, bedanya kayak Nganjuk dan Malang kali ya :p. Continue reading “Tour de Saga 2016”

Spending Golden Week Holiday at Kawachi Fuji Koen

Golden-week holiday was coming! That was my first Golden-week holiday in Japan. Since in Indonesia there is no Golden-week holiday, I was curious how Japanese people spent their Golden-week. So I tried to search whether any events held near here or not (I lived in Kitakyushu FYI), and guess what there were a bunch of events in Golden-week, mostly in Fukuoka. While I browse on internet, I stopped my eyes on the pictures of white, pink and purple flowers fully covered the tunnel in Kitakyushu. It is Kawachi Fuji Koen. Since it is near from my dormitory, I decided to visit there.

Kawachi Fuji Koen (also known as Kawachi Wisteria Garden) is located in Yahata, Kitakyushu. The nearest station from Kawachi Fuji Koen is Yahata Station. From Orio Station, I took train on the JR Kagoshima Line to Yahata station. At Yahata station, you will find a number of bus stops on the left side as you exit the station building. It will be better if you arrived 20-30 minutes early and get on the line for the bus. You can either take free shuttle bus Ajisai no yu or Nishitetsu Bus #56. The capacity of free shuttle bus is about 25 seats—fewer than Nishitetsu bus—and there were many people in the line. Yeah, that was golden-week while all Japanese people were going out and enjoying holiday with family and friends. Not only Japanese, there were several tourists from Thailand, Malaysia and Vietnamese on the line. The maps below shows the route from Yahata Station to Kawachi Fuji Koen.

Continue reading “Spending Golden Week Holiday at Kawachi Fuji Koen”

Singapore n Malaysia Trip #3: Review Shophouse Hostel

Hi,

Nggak kerasa sudah memasuki bulan Oktober, tahun 2014 akan berakhir 3 bulan lagi. Time flies ya. Yuk throwback April dulu, ke masa-masa liburan yang menyenangkan ke Singapore dan Malaysia :D. Pada tulisan sebelumnya, saya membahas tentang berburu tiket promo dan membuat itinerary perjalanan. Nah, saat ini saya mau menunaikan janji untuk nulis post tentang Shophouse Hostel, tempat saya dan rombongan menginap ketika liburan ke Singapore. 

Selama kami di Singapore, kami menghabiskan 1 malam pertama di Rest Room Changi Airport yang sangat amat nyaman *don’t try this*. Walaupun sebenernya ruangan ini nggak boleh dipake untuk istirahat. Tetapi pegawainya (yang kebanyakan orang India) mafhum (baca: ngga tega) dengan kondisi kami, udah rombongan dan bawa anak kecil pula. Maklum, kami booked hostel check-in jam 12 siang :).

Nah, our tour guide dadakan kita, Mbak Laras, udah survei beberapa hostel di Singapore yang bersih, murah dan dekat aksesnya ke jalan raya, halte bus atau MRT station. Akhirnya jatuhlah pilihan ke Shophouse Hostel. Silakan dikulik websitenya disini. Hostel ini terletak di 48 Arab Street, Singapore, intip locationnya di google maps.

Continue reading “Singapore n Malaysia Trip #3: Review Shophouse Hostel”

Singapore n Malaysia Trip #2: Bikin Itinerary Perjalanan!

Hi,

Sampe mana cerita kita? Sampe berburu tiket promo yah? Oke, kita lanjutkan ke tips #2 Bikin Itinerary Perjalanan. Kenapa bikin itinerary perjalanan ini penting? Hm, bisa jadi nggak penting sih bikin Itinerary ini, kalo kamu cuma pengen abisin waktu keliling-keliling sekitar airport aja :D. Berhubung saat kami liburan kami nggak menyewa tour guide, satu-satunya senjata kami adalah itinerary perjalanan.

Itinerary menurut kamus ini artinya :

  1. a detailed plan for a journey, especially a list of places to visit; plan of travel.
  2. a line of travel; route.
  3. an account of a journey; record of travel.
  4. a book describing a route or routes of travel with information helpful to travelers; guidebook for travelers.

Nah, intinya Itinerary itu rencana detail perjalanan kita mencakup informasi tentang: tempat wisata tujuan, available transportation mode, hostel/hotel tempat meningap, jumlah uang yang dibutuhkan selama perjalanan (biaya tiket masuk tempat wisata, biaya transport, beli oleh2, kebutuhan makan, dll). Ini contoh itinerary perjalalan kami : Itinerary SIN-KL April 2014 dan ini Pengeluaran – Gross untuk rincian uang saku (minimal versi kami) selama perjalanan :).

IMG_2674
Meet da team : foto ini diambil di depan Shophouse Hostel tempat kami menginap di Singapore

 

Singapore n Malaysia Trip #1: Berburu Tiket Promo

Melanjutkan postingan sebelumnya tentang short-trip ke Singapore n Malaysia dan membuat passport. Ide untuk short-trip ini muncul ketika ada promo AirAsia. Di Bulan September 2013 ada promo AirAsia 0 rupiah terbang kemana aja (hanya bayar administrasi dan tax :p) diluar sewa bagasi (hemat euy!). Berbekal ingin ngisi passport, saya mengiyakan ajakan temen-temen kantor untuk escape from reality sebentar :p. Nah, saatnya cari pasukan untuk jalan-jalan! Nggak asik kan kalo jalan-jalan sendirian :p. Setelah proses ajak-mengajak, terkumpul deh total 9 orang dewasa dan 1 anak-anak yang akan ikutan short-trip ini. Awalnya ragu juga bakal kebagian promo seat atau nggak, karena promo seat biasanya terbatas, paling banyak 10% dari total seat yang ada.

Dimulailah perburuan mencari tiket promo. Untuk hunting tiket promo ini harus ekstraaaa sabar, ujian kesabarannya antara lain: koneksi internet lemot, tanggal yang diinginkan promo seat nya udah penuh atau ada promo seat tapi berangkatnya di tanggal-yang-nggak-barengan-padahal-kita-maunya-semua-berangkat-di-hari-yang-sama! Yaaaa, minimal beda beberapa jam aja ya nggak apa-apa *nyerah*. Akhirnya kita milih tanggal yang off season. Setelah mencari tanggal baik, ketemu deh tanggal berangkatnya 25 April 2014 (Jumat) dan baliknya 28 April 2014 (Minggu). Segera lanjutkan proses pemesanan tiket, ingat karena sebisa mungkin dapat tiket dengan biaya minim, nggak usah sewa bagasi dan pesen makanan di pesawat :D. Proses pemesanan selesai, cus tinggal bayar deh. Proses pembayarannya relatif mudah, terdapat pilihan pembayaran internet banking seinget saya. Harga yang perlu saya bayar adalah sebesar 320 ribu rupiah saja! Rinciannya : 100rb (SUB – KL) + 120rb (KL – SUB) + 100rb (pajak). Murah bingitt! Continue reading “Singapore n Malaysia Trip #1: Berburu Tiket Promo”

About Creating Passport (Online Application)

When you go abroad, you need to have passport. A passport is an official document that is issued by the government to certify the holder’s identity and entitling them to travel under its protection to and from foreign countries. In Indonesia, the passport is provided by the Indonesian Directorate General of Immigration. So, passport is a card that consider our personal identity in other countries.

You can create passport at Immigration Office in your nearest city. Usually Imigration Office (Kantor Imigrasi/KANIM) Level (Kelas) I, II and III. Immigration Office Level I is located in provinces, Level II is located in cities/regencies (kota/kabupaten) and Level III is located in several selected cities such as: Bekasi, etc.

It will be better to create passport by yourself instead the passport broker, a passport broker is an individual or party (brokerage firm, agents) that provides services to create a passport. If you use a passport broker, you may pay two or three times higher than the standart passport administration cost. You can either do online application or manual appplication to create passport. Based on my experience, online passport registration saved my time than manual passport registration. How to apply passport via online application? Let me explain it in several steps: Continue reading “About Creating Passport (Online Application)”

The Very Beginning of My Vacation

Last week, I and my friends spent amazing holidays in Singapore and Malaysia. It was my first time going abroad for vacation without family :). Yes, twenty-three-of-my-age I used to spend holidays with family in Indonesia, visiting Bali or going to several amusement parks in Malang.

Wanna throw back the time! #TimeSquare #Genting

A post shared by オクタビアニ デウィ (@oktavianidewi27) on

Yeah I think, as long as you are (still) single, you should try to go somewhere you really want to go without family and using your own money (before getting married and getting busy with life :p). Let me quoted  what Mark Twain said:

Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didn’t do than by the ones you did do. So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover.

Once you go abroad, it is not like going somewhere in downtown. You have to prepare several documents needed below:

  • Passport. I created passport in May 2013.

Sah sah sah!

A post shared by オクタビアニ デウィ (@oktavianidewi27) on

  • Airplane ticket. I got promo tickets from AirAsia and Tiger Airways (the most recommended low cost airlines) in September 2013.
  • An itinerary and budget planning

Beside those documents, other important things is preparing your luggages. I have several tips and tricks, what dos and don’ts to prepare your luggage effectively :D.

I will explain each of these lists in separate blog post. Just stay tune on my next blog post 🙂

name